Ho has repassat tot?

 

 

 

 

 

 

Revisió d’arxius i proves abans d’imprimir

EdC

Article de Cevagraf

 

Per què importa la revisió d’arxius i proves abans de passar a la impremta nostres originals?

És important realitzar i revisar diverses proves durant tot el procés de producció gràfica, començant des de les etapes inicials. La revisió d’arxius i proves permeten detectar i corregir els errors en una etapa determinada, abans de passar a la següent, estalviant temps i recursos. Moltes vegades s’està massa ocupat per dedicar temps a les proves, però si el treball surt malament, s’haurà de trobar el temps necessari per repetir el procés.

Durant el procés de producció gràfica és necessari assegurar, en cada etapa i abans de passar a la següent, que el resultat fins al moment ha estat el desitjat. Per això poden utilitzar diversos sistemes de revisió d’arxius i proves. Per exemple, el document pot previsualitzar a la pantalla de l’ordinador, imprimir en impressora, utilitzar aplicacions de preflight, es poden fer proves analògiques o digitals, i fins i tot proves de premsa en una màquina d’impressió.

Durant el transcurs del projecte s’ha de revisar el text, les imatges i la composició dels originals. Les proves làser s’usen principalment per revisar el text, el disseny i la maquetació de les pàgines abans de produir les pel·lícules o planxes per a la impressió.

Els programes de preflight permeten controlar que el document està completament llest per entrar en màquines. Sol recórrer a les proves analògiques i digitals bàsicament abans de començar la tirada a la màquina d’impressió. En produccions especialment importants es pot fer també una prova d’impressió a la premsa, com a última prova prèvia a la tirada. És un procediment car, però justificat en certs casos. També es poden fer les proves a la premsa quan es necessita un nombre elevat de proves de cada pàgina.

Tots aquests procediments de revisió d’arxius i proves tenen el mateix objectiu: assegurar que cada etapa es realitza com s’ha planificat.

Com més tard es descobreix un error en el procés de producció, més temps necessita la seva correcció i més cara resulta.

Per això és tan important incloure en la planificació el temps necessari per realitzar una sèrie de controls al llarg de tot el procés. En aquest article s’analitzaran diferents sistemes de revisió d’arxius i proves, el contingut de les check lists i la confecció de proves. Per començar, revisarem quin tipus d’errors poden produir

 

Errors freqüents en el procés de producció gràfica

Són molts els errors que es poden produir durant la preparació dels documents digitals que s’utilitzaran en la producció gràfica. Per simplificar, els agruparem en cinc categories principals:

  • Errors estètics, per exemple, errors tipogràfics.
  • Errors d’ordinador causats per les aplicacions, els controladors o els sistemes operatius.
  • Fallades en el document causats per distracció, inexperiència o falta de coneixements.
  • Errors causats per errors d’impressió.
  • Errors mecànics, causats, per exemple, per filmadores mal calibrades.

La realització de proves analògiques és l’única via per controlar tots aquests tipus d’errors, però com es realitza quan el procés de producció està molt avançat, corregir els errors que es detecten és molt costós. Per això, és preferible seguir un pla de controls des de l’inici del procés gràfic.

 

Proves en pantalla (soft-PROOFS – PROVES toves)

Una acurada revisió de text i imatges en un monitor d’ordinador ben calibrat és una primera forma de correcció, efectiva i barata, per assegurar-se que tot s’està desenvolupant adequadament. En les aplicacions d’edició d’imatges i d’autoedició hi ha a més bones eines destinades al control dels diferents paràmetres. A la pantalla es pot controlar la tipografia, la col · locació de les imatges, les il·lustracions, els logotips i els textos.

També es pot controlar la partició de paraules, l’alineació, el format, les caixes de text, l’atrapament, els calats, les sobreimpressions i les sangs. Un expert en producció gràfica pot utilitzar una aplicació d’edició d’imatges per revisar la correspondència del color (combinació de colors), l’edició d’imatges, la cobertura total de tinta, l’UCR / GCR i els ajustos per guany de punt.

Una forma molt pràctica per crear una prova en pantalla, que pot mostrar-se al client i facilitar la correcció del document, s’obté generant un fitxer PDF des del document. Els fitxers PDF es poden enviar fàcilment per correu electrònic al personal que ha de revisar el treball. Amb l’aplicació Adobe Acrobat es poden afegir notes digitals en el document, amb comentaris per a la correcció i ajust de la prova. La creació d’un fitxer PDF des de l’aplicació en què s’està treballant també és un bon mètode per comprovar que l’original digital podrà ser ripiat i imprès en pel·lícula o planxa.

 

Proves d’impressora làser

Les proves làser són utilitzades, bàsicament, per corregir la tipografia, controlar la posició d’imatges, les il·lustracions i els logotips i revisar els textos (ortografia i contingut). També permeten comprovar la participació de paraules, l’alineació, el format, les caixes de text i les sangs.

Aquestes proves es fan en impressores làser PostScript, en blanc i negre o en color.

Una bona manera de comprovar si el document està preparat per ser ripiat és fer una separació de colors, amb la impressora làser. Aquest tipus de sortida permet, més, verificar les reserves, les sobreimpressions i el nombre de colors que componen el document. Les imatges i l’exactitud dels colors no poden revisar-se amb una prova làser, atès que la correspondència entre aquest tipus de proves i el producte final obtingut en la màquina d’impressió és insuficient.

 

Detalls de producció (preflightabans de volar)

El terme preflight és un préstec del camp de l’aviació, on s’empra per referir-se al control i revisió de l’avió realitzat pel pilot abans de l’enlairament. En producció gràfica s’usa aquest concepte per al control que es fa de l’original digital d’impressió (també anomenat art final digital, obra d’art digital) prèviament a la seva sortida a pel·lícula o forma d’impressió.

En espanyol s’usa preferentment la denominació preflight (o verificació prèvia, o verificació prèvia de comprovació), però també es fa referència a aquesta funció amb els noms de control, revisió d’arxius preliminar, revisió, pre revisió, verificació, comprovació prèvia, etc. Per a això s’empren programes de comprovació electrònica que són utilitats específiques preflight, les quals –pas a pas– controlen el document en relació a una sèrie de paràmetres predefinits.

Tenint en compte que els defectes gràfics són corrents en els documents digitals que es lliuren per a la producció, el preflight és un pas molt important.

Les fallades que es descobreixen tan tardanament com a les sortides de pel·lícula o de forma d’impressió resulten costoses de solucionar; i és encara pitjor si la decisió es descobreix a la premsa. El preflight contribueix a descobrir i corregir els defectes més comuns, reduint així els riscos de costos extraordinaris i de retards en el lliurament.

 

Conclusió

Des de la nostra humil opinió, les impremtes estan obligades a realitzar aquests tipus de revisió incloses en el preu que s’oferta, ja que en moltes ocasions el problema no es detecta fins que la impremta fa el preflight corresponent.

Hem de partir de la base que els clients d’impremta estan preparats fins a cert límit per controlar tot el procés gràfic, per això és important treballar amb impremtes que tenen aquest servei inclòs, a més de tenir una comunicació fluïda entre les dues parts perquè la solució de problemes sigui ràpida i àgil.

En Cevagraf, el servei de revisió d’arxius està inclòs des de sempre. Nosaltres ens encarreguem en tots els nostres treballs de verificar i repassar que tot estigui correcte per poder-se imprimir, i encara que així ho fem, també creiem que implicar el dissenyador-client en aquesta revisió és important, perquè en aquest sentit la informació ens fa millors a tots els que participem en aquest procés gràfic.

Per poder implicar millor i formar amb major efectivitat als nostres clients, Cevagraf disposa d’un portal web per al preflight dels documents [veure portal]. És un portal a la web que oferim als nostres clients perquè ells mateixos puguin pujar els fitxers, fer el preflight, revisar les proves en pantalla i comprovar tot el que cal comprovar abans de la impressió.

Amb aquest portal no volem “traslladar la nostra feina” al dissenyador, al contrari, perquè encara que se segueixi aquest procediment, des del nostre taller de Pre-impressió, fem igualment una verificació global del producte, per si alguna cosa queda “al tinter”; el que pretenem fonamentalment és formar i implicar als nostres clients i dotar-los d’una eina capaç d’escurçar els temps de lliurament, perquè el portal està obert les 24 hores del dia, 7 dies a la setmana.

 

També ho podeu trobar a: http://cevagraf.coop/revision-de-archivos-y-pruebas-antes-de-imprimir/#.UYNw8ivAXHd