Ull amb les conseqüències!

D’acord amb la llei de protecció de dades enviar publicitat sense consentiment de l’afectat té unes conseqüències

EdC

Article de Nina Costas

 

Si llegim la recent resolució de l’Agencia Española de Protección de Datos (a partir d’ara AEPD) R/01230/2012, Procediment Nº PS/00052/2012, veiem que les multes continuen sent, per part de la AEPD, totalment desorbitades. Aquest és el cas d’una empresa de màrqueting per empreses que per no anar en  compte amb la seva base de dades d’usuaris  d’acord amb la Llei de la protecció  de dades , ha estat sancionada amb una multa de 100.000€…..i és que tots els professionals i tots els empresaris hem de tenir l’adaptació a la LOPD feta.

NC CONSULTORS ha triat aquesta Resolució de l’AEPD en aquest NIUS, que és noticia, pel fet  tant sorprenent que una societat dedicada al màrqueting per a empreses  ha estat sancionada amb una multa de 100.000 €, si, CENT MIL EUROS!!! Per ENVIAR UNA SOLA CARTA DE PUBLICITAT AL DOMICILI DEL DENUNCIANT SENSE EL SEU CONSENTIMENT.

L’AEPD afirma que l’empresa que va enviar la carta va tractar les dades personals de nom cognoms i adreça sense el consentiment del seu titular per fer-li arribar una oferta promocional, i per aquest motiu,  procedeix a que sigui sancionada amb una multa de 100.000€ . Per tant, es tracta d’una comunicació via postal  al domicili d’una persona que no va donar el seu consentiment per rebre aquest tipus de comunicacions, al nostre entendre una multa totalment desproporcionada, però real.

La mateixa AEPD declara en la seva Resolució de 12 de juny de 2012 que la mercantil “registro en su fichero automatizado y utilizó los datos de la denunciante concretándose en nombre y apellidos, dirección con piso y puerta, sin poder acreditar ninguna circunstancia que legitime dicho tratamiento de datos”0, és a dir, va tractar les dades sense el consentiment del seu titular.

Per poder realitzar un enviament publicitari l’empresa va haver de tractar les dades personals (nom, cognoms i adreça) de la persona denunciant i al no tenir el seu consentiment es produeix una infracció de la Llei Orgànica de Protecció de Dades, en concret una infracció de l’article 6.1 (el consentiment).

Les multes poden ser rebaixades per atenuants, que deriven del principi de proporcionalitat entre sanció i el fet il·lícit comés, no obstant, no és contemplat per l’AEPD perquè argumenta que és la segona vegada que es multa  l’empresa per la mateixa infracció.

 

Conclusió:

1 L’AEPD es mou poques vegades d’ofici però quan actua per instància de part (que són el 90% de les sancions) és impecable en multar a qualsevol empresa o professional que sigui denunciada per instància de part i cometi una infracció.

2 Dit això és aconsellable no demorar l’adaptació de l’empresa o negoci a la Llei de protecció de dades, doncs un correu-e, fax o carta enviat per error a una persona sense el seu consentiment i, aquest error provoqui una denúncia per l’afectat a l’AEPD, pot arruïnar la bona imatge de  l’empresa i ens pot suposar un cost econòmic molt elevat.

Per llegir la Resolució de l’AEPD veure:

http://www.agpd.es/portalwebAGPD/resoluciones/procedimientos_sancionadores/ps_2012/common/pdfs/PS-00052-2012_Resolucion-de-fecha-14-06-2012_Art-ii-culo-6.1-LOPD.pdf

Et recomanem que truquis a NC CONSULTORS i t’assessoris com fer la teva protecció de dades i la legalització de la teva web, ens trobaràs a la www.nc-consultors.com i per un preu molt assequible (gràcies al Conveni amb el Col·legi de dissenyadors) t’adaptarem el teu negoci a la normativa vigent.

 

Nina Costas